Chystáte se do Panamy, ale moc nevíte, co od ní čekat? Přijde vám až moc daleká, až moc exotická, z doslechu spíš jako tak trochu jiná planeta? Nejste daleko od pravdy 😊. Je to jiný svět, který ale rozhodně stojí za návštěvu! Takže ať už se do Panamy zrovna chystáte a hledáte informace, nebo jste jen zvědaví, jak to tam chodí, čtěte dál!
Doprava
Začneme malinko zhurta. Panamská doprava je džungle. Řízení auta je tam ideální aktivitou pro milovníky adrenalinu, nic pro slabé povahy. Takže pokud vás v autoškole učili používat blinkry, ale nikdy vám to nebylo úplně po chuti, je pro vás Panama ta správná země, protože na používání blinkrů si tam opravdu nikdo nehraje. Stejně tak předjíždění výhradně zleva je jen pro amatéry, čára není zeď a zebra taky ne a když blikne na semaforu oranžová, Panamec zajásá a poháněn národním silničním heslem "Zrychli, brzo bude červená!" prosviští křižovatkou jako ohnivá čára.
Pokud potřebujete někde přejít cestu, nenechte se uchlácholit tím, že to bude pohoda, protože je tam přece přechod a semafor. To jsou sice skvělé rekvizity, ale Panamci si jich někdy moc nevšímají. Takže i když budete přecházet na zelenou (což logicky znamená, že auta mají červenou), pořádně se rozhlídněte, může vám jít doslova o život.
Zajímavým paradoxem je, že doslova na každém rohu stojí policejní hlídka, která provoz i pořádek v ulicích kontroluje. Většinou ale kontrolují pouze dokumenty a střízlivost řidiče, hodně Panamců má totiž tendenci jezdit na fiesty autem, které pak vesele řídí i zpět s nějakým tím promilem v krvi.
A pokud byste měli pocit, že téměř všem panamským řidičům chybí vepředu SPZka, potom vězte, že není povinná. Panamci musí mít silniční poznávací značku povinně pouze vzadu. Výjimku tvoří taxíky, které mají povinnost mít obě.
Panamské svátky připadající na neděli
Věděli jste, že když v Panamě státní svátek připadne na neděli, volno se automaticky přesouvá na pondělí? Přece o něho nepřijdou, že. V Panamě je toto opravdu ustanoveno přímo v Zákoníku práce, článku 47, který doslova říká: „Cuando un día de fiesta o duelo nacional, previamente fijado en la ley, coincida con un día domingo, el lunes siguiente se habilitará como día de descanso semanal obligatorio. Si el día de fiesta o duelo nacional coincide con cualquier otro día de descanso semanal obligatorio de un trabajador, éste tendrá derecho a que se le conceda cualquier otro día de la semana correspondiente como compensación.” Není špatné mít zákon, který ukládá povinnost odpočinku po dni stráveném oslavami. Tak nějak mám pocit, že by se ČR mohla trošku inspirovat zahraničními trendy, co říkáte😊? Pokud vás panamský Zákoník práce zaujal a rádi byste si přečetli podrobnosti, můžete zde:
Panamské ceny bydlení
Toužíte po krásném domečku se 3 ložnicemi, z nichž každá disponuje vlastní koupelnou? Chcete zahradu a pohodlné parkovací státní na vlastním pozemku? A nebude vám vadit, když na zahradě místo jabloní porostou mangovníky? Pokud jste na všechny předchozí otázky odpověděli kladně, váš sen je finančně možná blíž, než si vůbec troufáte pomyslet. Takovéto skvělé bydlení, navíc v dobré čtvrti, vás vyjde okolo 120 000 – 150 000 dolarů, čili něco mezi 2 840 000 kč a 3 550 000 kč. No není to paráda? Za tuto cenu seženete taky krásný prostorný apartmán na pláži (a když říkám prostorný, myslím rovnou 100 m²). Samozřejmě najdete i výrazně dražší bydlení, nicméně obecně jsou ceny bydlení v Panamě výrazně příznivější než u nás.
Jídlo
Panamci si nepotrpí na jídlo tolik, jako třeba Španělé. Neumějí si ho tolik vychutnat, jí ve spěchu. Aspoň něco máme společného, no. Nicméně pokud máte rádi ryby (nejčastější je asi corvina, česky smuha královská, tu mají opravdu v každé restauraci a je vynikající), plody moře a rýži, bude se vám v Panamě líbit.
Ceviche je velmi typický pokrm přímořských oblastí ve Střední a Jižní Americe a připravuje se ze syrového rybího masa, chybět nesmí cibule, koriandr, citronová či limetková šťáva. Může obsahovat ještě další ingredience, v závislosti na místní tradici.
Typické jsou taky patacones (v Nikaragui se jim říká tostones), což jsou placičky ze zeleného banánu (plátano), které jsou dvakrát smažené: poprvé se plátano smaží, dokud nezměkne, poté se z něj udělá placička a ta se znovu osmaží dozlatova. Patacones se podávají jako příloha k rybě, ale jsou vynikající i samotné jen tak na zobku.
Dalším typickým pokrmem je sancocho, polévka, která je velmi typická pro střední Ameriku a každá země dělá vlastní variantu. V Panamě se dělá ze slepice, nesmí chybět yuca, koriandr, zelené ají, cibule a pár dalších ingrediencí. Pokud byste si ji chtěli vyzkoušet doma, zkuste třeba tento recept:
Ropa vieja (neboli staré hadry, staré oblečení) je sice typicky kubánské jídlo, nicméně dát si ho můžete i v Panamě. Jedná se o dušené trhané hovězí maso, které se podává většinou s rýží.
Sladká tečka na konec: dovedete si představit chutnější dezert než čerstvé místní ovoce? Koupíte ho celkem kdekoli podél hlavní cesty za velice symbolickou cenu. Třeba igelitový sáček plný manga vás vyjde na příjemné 2 dolary. Jinak se v Panamě můžete těšit hlavně na papáju (papaya), žlutý meloun (melón), mango (mango), kokos (coco), marakuju (maracuya), vodní meloun (sandía) a ananas (piña).
Tak co, kdo už balí kufry? 😊
Comments